yamas - Visar profil: Inlägg - Gitarrforum

Hoppa till innehåll


yamas

Gick med: 11 jun 2010
Offline Senast aktiv: dec 08 2015 18:22

Inlägg jag har skrivit

I ämnet:RealTone kabel (Rocksmith) + ASIO4ALL + GuitarRig 5

22 mars 2014 - 21:10

Håller med martink78; kör också så ibland och har inga laggproblem.

 

Nackdelen med ovanstående lösning jämfört med ett dedikerat ljudkort är att man inte kan spela ljud från andra källor på datorn samtidigt som Guitar Rig, t ex om man vill använda Youtube eller Spotify som backing. Det går dock att komma runt hjälpligt genom att rippa låtarna och spela dem inifrån Guitar Rig, och då kan man även transponera och ändra hastigheten om man vill öva.


I ämnet:Rör workshop

22 december 2013 - 11:40

Gôtt initiativ! I'm in!

 

Bägge datumen funkar.


I ämnet:Erfarenhet av Guitar Rig 5 för inspelning?

25 november 2013 - 22:56

Jag vet inte hur det set ut i Ableton, men leta efter "VST". Guitar Rig skall finnas med i listan över sådana plugins.

 

När du väljer GR5 som VST-plugin för ett spår så gissar jag att GR:s användargränssnitt dyker upp. Det gör det i varje fall i Reaper.

 

Håller med - det är en djungel. Som tur är så är den inte helt ogenomtränglig, bara lite överväldigande i början.


I ämnet:Erfarenhet av Guitar Rig 5 för inspelning?

20 november 2013 - 20:01

1. Kommer alltså gitarrljudet spelas ut i mina högtalare?

2. Spelar man in en torr ljudsignal innan man lägger på alla effekter med Guitar Rig eller kan man spela in med alla effekter osv? Kan tänka mig att det är lite jobbit att spela ett solo på ett cleant ljud.

 

Guitar rig går att köra antingen stand-alone eller som en plugin till inspelningsprogrammet. Ljudvägen blir om jag inte är helt ute och cyklar (fast det finns säkert flera möjligheter):

 

Gitarr -> ljudkort (externt) -> Protools (1) -> Guitar Rig -> Protools (2) -> ljudkort (externt eller internt) -> högtalare.

 

Jag antar att man kan spela in signalen blöt i steg Protools (2), men det är roligare att spela in den torr så att man kan justera den efteråt. Guitar rig är aktiverat under inspelningen, så man hör alla effekter man har på direkt. I steg Protools (2) läggs även andra inspelade ljudspår till så att allt hörs samtidigt genom samma ljudutgång.


I ämnet:Erfarenhet av Guitar Rig 5 för inspelning?

15 november 2013 - 22:28

Du vet väl om att du kan ladda ner en begränsad version av Guitar Rig 5 och använda gratis. På så sätt behöver du inte lägga pengar på själva mjukvaran innan du har koll på att hårdvaran är ok.

 

Först behöver du som du säger ett ljudkort som kan jobba med gitarrens svaga signal och med minimal fördröjning. Där är det ett litet träsk, men i princip tror jag att allt man hittar i affären idag, billigt som dyrt, duger om man inte vet med sig att man har några speciella krav eller önskemål.

 

Sedan behöver du ett inspelningsprogram. Det finns många i affären, och Reaper är populärt i Windowskretsar och kan provas gratis.

 

Det är allt. Ljudkort + Guitar Rig (börja med gratis) + Reaper (börja med gratis) + lagom tid för att lära sig = inspelning.

 

 

Beroende på hur man vill använda grejorna kan det vara en sak till. Guitar Rig och Reaper vill gärna vara ensamma om ljudutgången. Det betyder att om man vill spela till en backing track som spelas upp på samma dator, så vet jag inte något sätt att få dem att göra det på samma ljudutgång. Jag löser det genom att spela backing tracks etc genom datorns vanliga ljudutgång, och kör Guitar Rig genom det externa ljudkortet. En liten mixer mixar ihop dessa båda utgångar och levererar till förstärkaren.