Spela in låtar på datorn - Inspelning, mjukvara, utrustning och olika sound - Gitarrforum

Hoppa till innehåll


Foto

Spela in låtar på datorn


  • Vänligen logga in för att svara
24 svar på denna tråd

#1 Ludde93

Ludde93

    Medlem

  • Members
  • 148 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 18 augusti 2009 - 18:25

Ska formulera mig så kort som möjligt. Jag vill börja spela in låtar på datorn. Har bara gitarr hemma, men vill kunna spela in bas, trummor och synth också :( Det jag undrar är vad jag behöver, förutom tillexempel Cubase för det har jag redan ;)

På musiklektionerna i min förra skola fick vi spela in låtar, där kunde man spela in iprincip allt utom sång på bara ett keyboard. Det vill jag också kunna ;) Som sagt har jag ingenting hemma förutom elgitarr, förstärkare och Cubase. Vad behöver jag köpa för att kunna spela in låtar med tidigare nämnda instrument?

Ps: Är Keyboarden jag behöver ett så kallat MIDI Keyboard?

Mvh Ludde

#2 Blue.Guitar

Blue.Guitar

    Blues Broder

  • Members
  • 1 405 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Norrbotten

Postad 18 augusti 2009 - 20:00

Det finns en separat kategori för inspelning. Jag flyttar den här tråden dit.
Rock and Roll will never die.

#3 Ludde93

Ludde93

    Medlem

  • Members
  • 148 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 18 augusti 2009 - 20:17

Det finns en separat kategori för inspelning. Jag flyttar den här tråden dit.

Oj det missade jag tack :(

#4 MLordin

MLordin

    Nykomling

  • Members
  • 46 Inlägg:
  • Gender:Male

Postad 18 augusti 2009 - 21:06

Ska formulera mig så kort som möjligt. Jag vill börja spela in låtar på datorn. Har bara gitarr hemma, men vill kunna spela in bas, trummor och synth också ;) Det jag undrar är vad jag behöver, förutom tillexempel Cubase för det har jag redan :P

På musiklektionerna i min förra skola fick vi spela in låtar, där kunde man spela in iprincip allt utom sång på bara ett keyboard. Det vill jag också kunna ;) Som sagt har jag ingenting hemma förutom elgitarr, förstärkare och Cubase. Vad behöver jag köpa för att kunna spela in låtar med tidigare nämnda instrument?

Ps: Är Keyboarden jag behöver ett så kallat MIDI Keyboard?

Mvh Ludde


Cubase är en bra start - Du behöver dator och för inspelning och uppspelning av audio behöver du ett vettigt ljudkort - normalt inte de som kommer med datorn då AD/DA (Analog till Digital samt Digital till Analog) konverteringarna i "spelkorten" inte är tillräckligt bra. Hemmastudioljudkort med pre-ampar har som regel ingångar för att köra in ex. gitarr eller mikrofon direkt i ljudkoret (tele och XLR) - ibland via en s.k. break-out box men ljudmässigt blir det som regel bäst om man mickar exempelvis gitarren och då behöver du självklart en mikrofon - ex. Shure SM 57 (instrument) eller 58 (sång) är en bra kandidater - läs mer på nätet om dessa - en SM58 kan utan problem användas till både sång och instrument men det finns även massvis med andra alternativ.

Eftersom du varken har bas, trummor eller synt så kan du få dessa ljud ur en synt eller det jag föredrar, ett enkellt MIDI keyboard. Fördelen med MIDI keyboards är att de exempelvis via Cubase kan mappas mot godtyckliga mjukvaruinstrument (ex samplade) och spela dessa via ditt MIDI keyboard - bas, trummor, piano, fioler etc...etc... MIDI keyboarden skickar ett "MIDI event" till exempelvis Cubase som spelar upp rätt instrument med rät ton, längd och volym. Du är då inte beroende av vad din synt klarar av utan kan skaffa nya ljudmoduler efter behov och med enkelhet redigera det du spelat in efteråt. Dessutom brukar det som regel komma en hel uppsättning instrument med Cubase som är redo att användas - bas, trummor, syntar etc. För att ansluta ditt MIDI keyboard till datorn behöver du ett MIDI interface men många av dagens ljudkort har även detta inbyggt i sig.

Det finns en ganska bra svensk tidning som heter Studio som handlar om detta ämne och även ett forum som jag skulle besöka om jag vore du: http://forum.studio.se/ Den bästa hemstudiotidningen enligt mig heter Sound On Sound, är på engelska men finns att få tag på i välsorterade tidningsaffärer - http://www.soundonsound.com/

Det finns en uppsjö av ljudkortstillverkare, men här är några som jag tycker du kan börja att snegla på:

M-Audio: http://www.m-audio.com
E-MU: http://www.emu.com/
Edirol: http://www.edirol.com/

Du har mycket att lära men kul som attans och en helt ny värld av möjligheter att utforska - kan bli lite halvdyrt för man vill hela tiden ha mer, mer, mer, mer, mer, mer .... ehrm ... förlåt .... :lol: men ingenting mot vad det kostade att hålla på med förr i tiden.

Lycka till :)

Marshall JCM 2000 - TSL 100 + Marshall 1960A 4X12, Peavey Classic 30
Marshall MB450H + 2 x MBC115


Ibanez Prestige, Ibanez Iceman, Washburn Falcon, Yamaha Pacifica ... plus några pedaler...

-- everything louder than everyting else --

MySpace: http://www.myspace.com/reloadrx


#5 hess

hess

    Medlem

  • Members
  • 68 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Götet

Postad 19 augusti 2009 - 21:02

Ska formulera mig så kort som möjligt. Jag vill börja spela in låtar på datorn. Har bara gitarr hemma, men vill kunna spela in bas, trummor och synth också ;) Det jag undrar är vad jag behöver, förutom tillexempel Cubase för det har jag redan :P

På musiklektionerna i min förra skola fick vi spela in låtar, där kunde man spela in iprincip allt utom sång på bara ett keyboard. Det vill jag också kunna ;) Som sagt har jag ingenting hemma förutom elgitarr, förstärkare och Cubase. Vad behöver jag köpa för att kunna spela in låtar med tidigare nämnda instrument?

Ps: Är Keyboarden jag behöver ett så kallat MIDI Keyboard?

Mvh Ludde


Jag kör ett ljudkort som heter Line6 KB37, den har 2 mic ingångar, 2 line ingångar, och 1 gitarringång, själva ljudkortet ser ut som en "MIDI Keybord" eller klaviatur.. Ett program medföljer också som heter Gearbox, där du kan välja bland 20-30 olika gitarr och bas förstärkare, effekter, kompressorer, gates osv osv oändligt är det..
Det är inte det bästa på marknaden. du får inte den "hollywood inspelning" som alla strävar efter men att göra ett demo eller en mindre inspelning hemma funkar det alldeles utmärkt.
Sen kör jag EZ Drummer för att lägga trummor, och där finns det massa färdiga komp, fills osv osv så då kan man bara ta ett av "groovsen" som det heter och gå in och ändra lite till det kompet man själv vill eller köra på den färdiga osså är det bara att klippa och klistra.
Kolla in den, Line6 KB37.
Funkar kanon bra för mig, kan göra ett demo på ett låtförslag till bandet på 20 min, med bas trummor och gura..
Det är sången som jag själv aldrig riktigt får till men de e ett annat problem :D

#6 Ludde93

Ludde93

    Medlem

  • Members
  • 148 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 19 augusti 2009 - 21:35

Bra tips båda två håller på kolla upp dom ;)
Man kan väll också köra gitarren direkt in i datorn via en pod?

#7 Deeman

Deeman

    Veteran

  • Members
  • 760 Inlägg:

Postad 22 augusti 2009 - 21:17

Bra tips båda två håller på kolla upp dom :lol:
Man kan väll också köra gitarren direkt in i datorn via en pod?

Svar ja.
De nyare och även KB podden har ett ljudkort inuiti sig. Du kopplar bara till datorn via en USB kabel.
Ställer in ASIO drivern i ditt inspelningsprogram.

/Deeman

#8 Kalle_in_Sweden

Kalle_in_Sweden

    Veteran

  • Members
  • 980 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 23 augusti 2009 - 08:24

Bra tips båda två håller på kolla upp dom :lol:
Man kan väll också köra gitarren direkt in i datorn via en pod?


Ja, du kan koppla line utgången på POD´en till Line ingången på PC/Laptop egna ljudkorts
Line-ingång. Funkar förvånansvärt bra.
Inbyggda ljudkort till PC (ej Laptop) har/hade ofta även en game-port som även är en MIDI in/out port.

Men eftersom man sällan har dedikerade ASIO2 drivrutiner till de inbyggda "ljudkorten" så måste man använda ljudkortsoberoende ASIO drivrutiner som Asio4All och det funkar inte alltid så bra i i avancerade inspelningsprogram som Cubase, Reaper etc.
/Kalle
Tanglewood TW28STE (Shadow P7 EQ) stålsträngad Akustisk
Yamaha RBX 270 J elbas/Laney DB150 förstärkare
Yamaha RGX 320FZ elektrisk gitarr/Egnator Tweaker förstärkare.
Behringer V-AMP 2, UB802 mixer, XM 8500 & Sennheiser MD 421 mics
http://www.soundclic...m/kalleinsweden

#9 Ludde93

Ludde93

    Medlem

  • Members
  • 148 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 23 augusti 2009 - 13:20

Ja, du kan koppla line utgången på POD´en till Line ingången på PC/Laptop egna ljudkorts
Line-ingång. Funkar förvånansvärt bra.
Inbyggda ljudkort till PC (ej Laptop) har/hade ofta även en game-port som även är en MIDI in/out port.

Men eftersom man sällan har dedikerade ASIO2 drivrutiner till de inbyggda "ljudkorten" så måste man använda ljudkortsoberoende ASIO drivrutiner som Asio4All och det funkar inte alltid så bra i i avancerade inspelningsprogram som Cubase, Reaper etc.
/Kalle

Om man fixar bättre ljudkort då, funkar det bra då? Och isåfall, vad ska man ha för typ av ljudkort?

#10 Deeman

Deeman

    Veteran

  • Members
  • 760 Inlägg:

Postad 23 augusti 2009 - 15:13

Ja, du kan koppla line utgången på POD´en till Line ingången på PC/Laptop egna ljudkorts
Line-ingång. Funkar förvånansvärt bra.
Inbyggda ljudkort till PC (ej Laptop) har/hade ofta även en game-port som även är en MIDI in/out port.

Men eftersom man sällan har dedikerade ASIO2 drivrutiner till de inbyggda "ljudkorten" så måste man använda ljudkortsoberoende ASIO drivrutiner som Asio4All och det funkar inte alltid så bra i i avancerade inspelningsprogram som Cubase, Reaper etc.
/Kalle

Köper han KB Pod så slipper han allt sådant krux. Bara plugga in USB'n

#11 Ludde93

Ludde93

    Medlem

  • Members
  • 148 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 24 augusti 2009 - 15:28

Köper han KB Pod så slipper han allt sådant krux. Bara plugga in USB'n

Då måste jag fråga så ***** okunnig som jag är :D , vad är en kb pod?

#12 Deeman

Deeman

    Veteran

  • Members
  • 760 Inlägg:

Postad 24 augusti 2009 - 16:00

Då måste jag fråga så ***** okunnig som jag är :D , vad är en kb pod?

Line6 KB37
http://line6.com/podstudiokb37/

/Deeman

#13 Ludde93

Ludde93

    Medlem

  • Members
  • 148 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 25 augusti 2009 - 14:11

Line6 KB37
http://line6.com/podstudiokb37/

/Deeman

Det där ser ju faktiskt bra ut, bara det att jag behöver mer en 37 tangenter ;) Ska jag då köpa exempelvis en sån här http://www.thomann.d...ling_preamp.htm och ett Midi Keyboard? Behövs något mer då tillexempel ljudkort, jag tror inte mitt har Midi ingångar etc. Förlåt om jag krånglar men vill ha grejjer som jag klarar mig på ett tag :lol:

#14 Deeman

Deeman

    Veteran

  • Members
  • 760 Inlägg:

Postad 25 augusti 2009 - 15:34

Det där ser ju faktiskt bra ut, bara det att jag behöver mer en 37 tangenter ;) Ska jag då köpa exempelvis en sån här http://www.thomann.d...ling_preamp.htm och ett Midi Keyboard? Behövs något mer då tillexempel ljudkort, jag tror inte mitt har Midi ingångar etc. Förlåt om jag krånglar men vill ha grejjer som jag klarar mig på ett tag :lol:

Rackvarianten har inte Ljudkort inbyggt tror jag inte. Rätta mig någon om jag har fel.
Jag har för mig att det bara är de sk. bordsmodellerna som har ett inbyggt sådant.

/Deeman

#15 Ludde93

Ludde93

    Medlem

  • Members
  • 148 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 27 augusti 2009 - 20:37

Rackvarianten har inte Ljudkort inbyggt tror jag inte. Rätta mig någon om jag har fel.
Jag har för mig att det bara är de sk. bordsmodellerna som har ett inbyggt sådant.

/Deeman

För att sammafatta det hela, om jag exempelvis köper http://www.thomann.d...u_xboard_61.htm och http://www.thomann.d..._pod_2_2006.htm, behöver jag något mer då för att kunna spela in det jag tidigare nämt i Cubase 4, behöver jag nytt ljudkort eller inte? Det ljudkort jag har i datorn heter Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS eller Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS, jag vet inte vilket som är vilket ;) . Jag kollade på internet och båda stod med under ljudkategorin.

#16 hess

hess

    Medlem

  • Members
  • 68 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Götet

Postad 29 augusti 2009 - 01:30

För att sammafatta det hela, om jag exempelvis köper http://www.thomann.d...u_xboard_61.htm och http://www.thomann.d..._pod_2_2006.htm, behöver jag något mer då för att kunna spela in det jag tidigare nämt i Cubase 4, behöver jag nytt ljudkort eller inte? Det ljudkort jag har i datorn heter Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS eller Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS, jag vet inte vilket som är vilket B) . Jag kollade på internet och båda stod med under ljudkategorin.

Alltså om du ska spela in gitarr och bas genom den poden, så måste ditt ljudkort isf ha tele ingång, vet inte hur det är med line ingång ifall den behöver nån form av preamp lr så, för en den midiklaviaturen har ju USB utgång men du måste fortfarande ladda ner / köpa mjukvara för att kunna använda den.
Och podden som sagt behöver du en tele ingång för att kunna koppla in, om ditt ljudkort redan har det så ska det väl funka..
Men tänk på att KB37an har bara 37 tangenter men du kan bestämma vart någonstans på ett piano dom skall vara, så det är inte bara 37 toner om du nu ska t.ex spela vanlig piano.

#17 Ludde93

Ludde93

    Medlem

  • Members
  • 148 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 29 augusti 2009 - 14:07

Alltså om du ska spela in gitarr och bas genom den poden, så måste ditt ljudkort isf ha tele ingång, vet inte hur det är med line ingång ifall den behöver nån form av preamp lr så, för en den midiklaviaturen har ju USB utgång men du måste fortfarande ladda ner / köpa mjukvara för att kunna använda den.
Och podden som sagt behöver du en tele ingång för att kunna koppla in, om ditt ljudkort redan har det så ska det väl funka..
Men tänk på att KB37an har bara 37 tangenter men du kan bestämma vart någonstans på ett piano dom skall vara, så det är inte bara 37 toner om du nu ska t.ex spela vanlig piano.

Ne ska bara spela in gitarr genom poden, hur vet jag om mitt ljudkort har tele ingång?

#18 Kalle_in_Sweden

Kalle_in_Sweden

    Veteran

  • Members
  • 980 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 29 augusti 2009 - 15:15

Ne ska bara spela in gitarr genom poden, hur vet jag om mitt ljudkort har tele ingång?

Det är rätt ovanligt att "vanliga" PC ljudkort har 6.3 mm tele uttag på ingångarna.
Men det är ju egentligen inget större problem, för det finns finns ju omvandlingsadaptrar mellan i stort sett alla typer av kontakter på Clas Olsson eller Kjell & Co.

Om du har ett Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS http://se.europe.cre...p;product=14000
så verkar det helt OK ur inspelningssynpunkt, har tom tillhörande ASIO drivrutiner.

Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS http://se.europe.cre...mp;listby=brand
verkar ju inte heller var så dåligt ur inspelningssynpunkt, har också tillhörande ASIO drivrutiner

/kalle
Tanglewood TW28STE (Shadow P7 EQ) stålsträngad Akustisk
Yamaha RBX 270 J elbas/Laney DB150 förstärkare
Yamaha RGX 320FZ elektrisk gitarr/Egnator Tweaker förstärkare.
Behringer V-AMP 2, UB802 mixer, XM 8500 & Sennheiser MD 421 mics
http://www.soundclic...m/kalleinsweden

#19 Ludde93

Ludde93

    Medlem

  • Members
  • 148 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 30 augusti 2009 - 16:31

Det är rätt ovanligt att "vanliga" PC ljudkort har 6.3 mm tele uttag på ingångarna.
Men det är ju egentligen inget större problem, för det finns finns ju omvandlingsadaptrar mellan i stort sett alla typer av kontakter på Clas Olsson eller Kjell & Co.

Om du har ett Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS http://se.europe.cre...p;product=14000
så verkar det helt OK ur inspelningssynpunkt, har tom tillhörande ASIO drivrutiner.

Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS http://se.europe.cre...mp;listby=brand
verkar ju inte heller var så dåligt ur inspelningssynpunkt, har också tillhörande ASIO drivrutiner

/kalle

Okej det var precis det svar jag sökte tack ska du ha :) Har även hört talas om stealthplug, som man bara behöver koppla in via usb sladd. Något som använt det eller vet något om det är bra eller så?

#20 Deeman

Deeman

    Veteran

  • Members
  • 760 Inlägg:

Postad 31 augusti 2009 - 15:16

Okej det var precis det svar jag sökte tack ska du ha :lol: Har även hört talas om stealthplug, som man bara behöver koppla in via usb sladd. Något som använt det eller vet något om det är bra eller så?

Jo, Stealthplug funkar. Men är inte samma sak som t.ex en POD.
Med en Stealthplug behöver du någon mjukvaruplugg i Cubase etc.

Som sagt. köper du en PODxt, POD Studio UX1 så har du allt i en liten "konsol"
Då behöver du inte tänka på nytt ljudkort till datorn. Podden är ljudkortet också.

Men jag råder dig till att strunta i tankarna kring en POD2. (PS! POD2 har inget ljudkort under huven)
Kör på PODxt, POD UX, POD KB37 eller Boss GT-8, GT10.

Får du tag på någon beggad med t.ex "Metalpack" är det ännu bättre.

/Deeman




0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar